LATOSOITOT II
Kamarimusiikkia!

pe 9.7. klo 19
la 10.7. klo 14
la 10.7. klo 19

Kamarimusiikki on täydellisesti toimivan demokratian pienoismalli. Ihanaa utopiaa siis. Säveltäjät määrävät säännöt, ja niiden tulkitsemisessa on jokaisella esittäjällä samat vastuut ja vapaudet. Kokonaisuus toimii parhaiten, jos muusikoiden ylin tavoite on saada soittokaverit kuulostamaan mahdollisimman hyvältä. Tehdään siis toisille mitä toivotaan itselle tehtävän.

Latokonsertteihin kokoontuvat Malin, Simon, Matt sekä Pekka ovat toisensa todella hyvin tuntevia kamaripelimanneja. Heidän yhteiset soittohetkensä ovat aina olleet täynnä iloa ja harmoniaa, sopivasti vakavuutta ja huumoria sekoittaen. Mäntyniemessä kuultavat sävelteokset ovat parhaasta päästä, ja tarjoavat tuttua turvaa sekä varmasti muutaman ennenkokemattomankin elämyksen.
Tarkat ohjelmatiedot paljastamme vasta paikan päällä. Tulkaa luottavaisin mielin ja olkaa kuin kotonanne.

Malin Broman, viulu, alttoviulu
Matthew Hunt, klarinetti
Simon Crawford-Phillips, piano
Pekka Kuusisto, viulu

Klo 19 konsertit Mäntyniemen Ladossa, liput 27/17€ (7–15 v.)
Klo 14 konsertti Päärakennuksen salissa, liput 30/20€ (7–15 v.)

Viulistina, alttoviulistina ja viime vuosina myös sellistinä mainetta niittänyt Malin Broman on esiintynyt lukuisten maineikkaiden yhtyeiden kuten Kööpenhaminan filharmonikkojen, Ruotsin radion sinfoniaorkesterin, Göteborgin sinfonikkojen, BBC Scottish Symphony Orchestran ja Academy of Saint-Martin-in-the Fields -orkesterin solistina. Kapellimestareina näissä tehtävissä hänellä on ollut mm. Daniel Harding, Andrew Manze ja Neeme Järvi.
Niin kutsuttua liidaamista eli orkesterin johtamista viulun varresta hän on esittänyt mm. Scottish Ensemblen, Trondheimin solistien, Tapiola Sinfoniettan, Västerås Sinfoniettan, Australian kamariorkesterin ja Ruotsin radion sinfoniaorkesterin seurassa. Vuosina 2015–2020 Malin toimi Ruotsin Växjössä kamariorkesteri Musica Vitaen taiteellisena johtajana, ja kaudella 2019-2020 hän siirtyi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taiteellisen johtajan paikalle, Sakari Oramon seuraajaksi.

Malin on viime vuosina kantaesittänyt useiden merkittävien säveltäjien viulukonserttoja. Heidän joukossaan ovat mm. Helen Grime, Andrea Tarrodi, Jesper Nordin, Rolf Martinsson, Malin Bång ja Daniel Nelson, sekä Britta Byström, jonka kynä on piirtänyt Malinille jopa kaksi konserttoa. Niistä löytyy tallenteet levy-yhtiöiden Daphne Records ja BIS julkaisemina.

Kamarimuusikkona Malin on tehnyt komean uran vuodesta 1997 asti toimineessa Kungsbacka -pianotriossa. Vuosina 2004-2010 hän oli lontoolaisen Nash Ensemblen viuluniekka. Taiteellinen menestys sekä kollegoiden ja yleisön arvostus tuppaa seuraamaan häntä. Levytyksiä löytyy läjäpäin ja korkeatasoisia opetushommiakin riittää. Ruotsin kuningas myönsi hänelle vuonna 2019 mitalin maan musiikkielämän hyväksi tehdystä työstä.

Malin soittaa vuoden 1709 Stradivari -viululla sekä vuoden 1861 Bajoni -alttoviululla. Molemmat ovat Järnåker-säätiön kokoelmasta.

www.malinbroman.com
Mendelssohn*8 fun!

 

Pekka Kuusiston muusikonura alkoi kolmivuotiaana käynnistyneillä viuluopinnoilla. Lapsuusvuosien opinahjot olivat Itä-Helsingin Musiikkiopisto sekä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus. Sibelius-Akatemin solistisen koulutuksen ovet aukenivat teini-ikäiselle Pekalle, osapuilleen samaan aikaan kun hän muutti Yhdysvaltoihin täydentämään opintojaan Indianan yliopistossa. Tässä vaiheessa kaikki vaikutti vielä melko normaalilta.

Vuonna 1995 napsahti kärkipaikka sekä Kuopion viulukilpailuista että Sibelius-viulukilpailuista, ja kansainvälinen kiertuetoiminta viulistien perusohjelmiston parissa pääsi kunnolla vauhtiin.
Sitten kävi niin että Pekka löysi itseään kekseliäämpää ja monipuolisempaa soittoseuraa konserttimusiikin ulkopuolelta, ja tämä kohtaaminen sai jo lapsuudessa opitun kunnioituksen kaikenlaista musiikkia kohtaan heräämään kokeilevaan kukoistukseen. Seurasi ilmaisun laajeneminen muunmuassa perinnemusiikin, improvisoidun musiikin ja elektronisen musiikin pariin. Elämä musiikin kanssa muuttui entistäkin hauskemmaksi ja kiehtovammaksi, ja noina vauhtivuosina löydetty seikkailuhalu kantaa edelleen. Uusia opittavia asioita löytyy jatkuvasti, kunhan notkuu itseään nokkelampien seurassa.

Kuva: Felix Broede


Simon Crawford-Phillips on luonut itsensä näköisen uran pianistina, kapellimestarina ja kekseliäänä ohjelmistosuunnittelijana. Intohimoisena nykymusiikin tukijana Simon on kantaesittänyt muun muassa Thomas Adèsin, Britta Byströmin, Steve Reichin ja Mark-Anthony Turnagen musiikkia.

Hän on toiminut Västerås Sinfoniettan ylikapellimestarina sekä avustavana kapellimestarina Hampurin NDR Elbphilharmoniessa. Vierailevana kapellimestarina Simon on nähty muun muassa Ruotsin radion sinfoniaorkesterissa, Helsingborg Sinfoniassa, Aalborg Sinfoniassa, Pohjoismaisessa kamariorkesterissa, Puolan kamariorkesterissa, English Chamber Orchestrassa ja Nash Ensemblessä.

Simon on myös kiertänyt maailmaa Nash Ensemblen, Kungsbacka -pianotrion sekä Stockholm Syndrome -yhtyeen pianistina. Levy-yhtiöt BIS, Deutsche Grammophon, Hyperion, Naxos sekä Channel Classics ovat luottaneet hänen kykyihinsä äänittävänä taiteilijana.

Kuva: Annegret Kohlmayer

Verraton klarinettitaiteilija Matthew Hunt on persoonallinen muusikko, joka tunnetaan laulavasta soittotyylistään ja mutkattomasta vuorovaikutuksestaan soittokumppanien ja yleisön kanssa. Hän musisoi vakituisesti kourallisessa korkealuokkaisia yhtyeitä, esimerkiksi Deutsche Kammerphilharmoniessa, jossa hän on hoitanut sooloklarinetistin pestiä vuodesta 2006, sekä vuonna 2018 perustetussa puhallinyhtye Orsinossa. Matthew on myös innostava pedagogi, ja hänet on hiljattain nimitetty puhallinkamarimusiikin professoriksi Folkwangin yliopistoon Essenissä.

Matt on niittänyt mainetta vuoroin solistina taikka vierailevana sooloklarinetistina useissa orkestereissa, kuten Euroopan kamariorkesterissa, Amsterdamin Concertgebouw -orkesterissa, Lontoon kuninkaallisen oopperan orkesterissa, BBC:n sinfoniaorkesterissa, Australian ja Georgian kamariorkestereissa, Viron festivaaliorkesterissa sekä Berliinin filharmonikoiden kamarimusiikkisarjassa. Hän on työskennellyt ykkösketjun kapellimestareiden kanssa, joista mainittakoon Claudio Abbado, Paavo Järvi, Roger Norrington, Herbert Blomstedt, Daniele Gatti, Andris Nelsons, Trevor Pinnock ja Andrew Gourlay.

Matt on erityisen pidetty ja seikkailunhaluinen kamarimuusikko. Hänen rikostovereinaan on kuultu muun muassa jousikvartetteja Meta4, Chiaroscuro, Pavel Haas sekä Elias. Muita enemmän tai vähemmän vakituisia soittokumppaneita ovat olleet Pekka Kuusisto, Alina Ibragimova, Thomas Adès, Nicholas Altstaedt, Antoine Tamestit, Cedric Tiberghien, Steven Isserlis, Tine Thing Helseth, Elisabeth Leonskaja, Alexander Lonquich ja Iiro Rantala. Matt on soitollaan aateloinut Euroopan merkittävimmät konserttisalit sekä festivaalit, ja esiintynyt jopa Boliviassa, Intiassa ja Kiinassa asti.

Matt on esiintynyt useilla televisio- ja radiotallenteilla sekä elokuvien soundtrackeilla. Rakastetun brittikomedian Love Actually klarinettisoolot ovat Mattin huulilta. Hänen levytyksensä Mozartin klarinettikvintetosta sai maineikkaalta BBC Music Magazine -lehdeltä täydet viisi tähteä sekä tunnustuksen teoksen esimerkillisestä esityksestä.