LATOSOITOT I
Laitumelle!

pe 18.6.klo 19
la 19.6 klo 19

Suomen valovoimaisimpiin taiteilijoihin kuuluva näyttelijä-laulaja Maria Ylipää tunnetaan lukuisista musiikkiteatteri-, elokuva- ja tv-rooleistaan. Marian merkittävin musikaalirooli on ollut Benny Anderssonin ja Björn Ulvaeuksen menestysmusikaalissa Kristina från Duvemåla, jota hän esitti 300 näytöksen verran Helsingissä, Göteborgissa ja Tukholmassa. Viimeisimpänä hän on näytellyt Florencen pääroolia Chess-musikaalissa.

Musiikin saralla Maria Ylipää tunnetaan monipuolisena tulkitsijana, joka on kotonaan lavalla niin jazzyhtyeiden ja big bandien kuin sinfoniaorkesterienkin solistina. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Anna-Mari Kähärän, Marzi Nymanin, Emma Salokosken, Jukka Leppilammen, Niko Kumpuvaaran, Jussi Lampelan, Jukka Eskolan, Jaakko Kuusiston, Jiri Kurosen, Jarmo Savolaisen ja Sonny Heinilän kanssa. Vuonna 2014 hän debytoi Savonlinnan Oopperajuhlilla Kullervo-oopperassa Sokean laulajan roolissa.

Marian ensimmäinen omalla nimellä julkaistu levy, Omani uni – yhteisalbumi Emma Salokosken kanssa, julkaistiin vuonna 2010. Ensimmäisen soololevynsä Onerva hän julkaisi vuonna 2013.

Maria Ylipää valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2005 erikoistuen musiikkiteatteriin. Hän on opiskellut laulua Eija Orpana-Martinin johdolla Teatterikorkeakoulussa, vuosina 2006-2007 tanskalaisessa Complete Vocal Institutessa, vuosina 2009-2010 New Yorkissa Tania Traversin opetuksessa ja vuodesta 2016 Estill Model-tekniikan parissa opettajinaan Anne-Marie Speed, Ian Nicholas ja Tim Richards.

Kuva: Laura Malmivaara

Pekka Kuusiston muusikonura alkoi kolmivuotiaana käynnistyneillä viuluopinnoilla. Lapsuusvuosien opinahjot olivat Itä-Helsingin Musiikkiopisto sekä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus. Sibelius-Akatemin solistisen koulutuksen ovet aukenivat teini-ikäiselle Pekalle, osapuilleen samaan aikaan kun hän muutti Yhdysvaltoihin täydentämään opintojaan Indianan yliopistossa. Tässä vaiheessa kaikki vaikutti vielä melko normaalilta.

Vuonna 1995 napsahti kärkipaikka sekä Kuopion viulukilpailuista että Sibelius-viulukilpailuista, ja kansainvälinen kiertuetoiminta viulistien perusohjelmiston parissa pääsi kunnolla vauhtiin.
Sitten kävi niin, että Pekka löysi itseään kekseliäämpää ja monipuolisempaa soittoseuraa konserttimusiikin ulkopuolelta, ja tämä kohtaaminen sai jo lapsuudessa opitun kunnioituksen kaikenlaista musiikkia kohtaan heräämään kokeilevaan kukoistukseen. Seurasi ilmaisun laajeneminen muunmuassa perinnemusiikin, improvisoidun musiikin ja elektronisen musiikin pariin. Elämä musiikin kanssa muuttui entistäkin hauskemmaksi ja kiehtovammaksi, ja noina vauhtivuosina löydetty seikkailuhalu kantaa edelleen.
Uusia opittavia asioita löytyy jatkuvasti, kunhan notkuu itseään nokkelampien seurassa.

Kuva: Maija Tammi

 

Maria Ylipään ja Pekka Kuusiston musisoinnin keskeinen arvo on kuunteleminen. Herkkyys ja luottamus suovat mahdollisuuden muuttaa kappaleiden suuntaa, painoa ja nopeutta tarinankerronnan kulloinkin vaatimalla tavalla. Jos Mäntyniemen ladon pääskyset haluavat tänäkin kesänä osallistua esityksiin, niille löytyy nopeasti tilaa laulusta kuin laulusta.

Maria Ylipää on ainutlaatuinen lahjakkuus suomalaisessa taide-elämässä, esiintyen niin suurelokuvissa, kansainvälisen tason musikaaleissa kuin konserttilavoillakin. Latokonserttien kantapelimannille Pekka Kuusistolle on ilo ja kunnia päästä metelöimään moisessa seurassa.

Liput 27/17€ (7–15v.)