LATOSOITOT III
Perinteet!

pe 16.7. klo 19 Loimolan Voima
la 17.7. klo 18 Histan veisaajat

pe 16.7. klo 19 Loimolan Voima

Loimolan Voima on uutta karjalankielistä musiikkia esittävä yhtye, jonka debyyttialbumi ”Ruttomužikan kyynäl” (suom. Kiivaan miehen kyynel) julkaistiin heinäkuussa 2020. Levy palkittiin Suomessa vuoden 2020 kansanmusiikkilevynä, lisäksi se voitti sanomalehti Karjalaisen yleisöäänestyksen vuoden kulttuuritekona. Loimolan Voiman muodostavat juuriltaan suistamolaiset veljekset, Tuusulassa asuva Mika ”Miša” Saatsi ja Jyväskylässä vaikuttava Niko ”Miikku” Saatsi.

Kotoperäinen karjalan kieli on yksi Suomen uhanalaisista aarteista. Loimolan Voima on uuden karjalankielisen musiikin lipunkantaja ja samalla todiste siitä, ettei karjalaisuus ole kuollut, vaan että se elää aikaansa seuraten ja jatkuvasti uudistuen myös nykyajassa.

 

Loimolan Voiman veljesten lapsuuskodissa karjalan kieltä on käytetty koko ajan erilaisina fraaseina ja yksittäisinä sanoina. Viime vuosien aikana veljekset ovat opiskelleet kieltä lisää erinäisillä kursseilla, mutta myös omatoimisesti. Loimolan Voima haluaakin tehdä karjalaista kulttuuria ja kieltä entistä tunnetummaksi maassamme musiikin keinoin.

Yhtyeen konserteissa musiikki soljuu eteenpäin yhdessä karjalan- ja suomenkielisen tarinoinnin kanssa ainutlaatuisella tavalla. Loimolan Voima haluaa toiminnallaan osoittaa, ettei karjalankielisen kulttuurin viimeistä sanaa ole Suomessa vielä kirjoitettu.

Loimolan Voiman vuosi 2021 tulee sisältämään konsertoinnin lisäksi tulevan kakkosalbumin materiaalin säveltämistä, sanoittamista ja esituotantoa. Yhtyeen toinen levy ilmestyy vuonna 2022.

Liput 27/17€ (7–15v.)

la 17.7. klo 18 Histan veisaajat

Histan veisaajat. Kuva: Joona Raudaskoski

Histan veisaajat on melko suuri lauluyhtyeeksi, mutta vähän liian pieni kuoroksi – eikä sillä ole edes johtajaa, vaan harjoituksissa vallitsee useimmiten demokraattinen kaaos. Näistä lähtökohdista on syntynyt jo yli kymmenen vuoden ajan jotain ennennäkemätöntä ja -kuulematonta suomalaisen virsimusiikin maisemaan.

Histan veisaajien juuret ovat espoolaisessa Histan häät -näytelmäproduktiossa, johon varta vasten sovitetut Siionin virret tallennettiin yhtyeen ensilevylle Siionin virsiä (2011). Yhtyeen toinen albumi Seurat ilmestyi vuonna 2017. Histan veisaajat tunnetaan vahvoista konserttikokonaisuuksistaan: jokainen konsertti on tarkkaan ja sydämellä rakennettu kaari.

Latosoittojen päätöskonsertissa kuullaan kokonaisuus yhtyeen rakkaimpia sävellyksiä ja sovituksia, jotka luovat lauantain alkuillan tunnelmaan hartautta ja levollisuutta. 

Liput 27/17€ (7–15v.)