Kamarimusiikkia I

Mäntyniemen kartanon Ladossa

Pe 8.7.2022 klo 19

”Kamarimusiikki on täydellisesti toimivan demokratian pienoismalli. Ihanaa utopiaa siis. Säveltäjät määrävät säännöt, ja niiden tulkitsemisessa on jokaisella esittäjällä samat vastuut ja vapaudet. Kokonaisuus toimii parhaiten, jos muusikoiden ylin tavoite on saada soittokaverit kuulostamaan mahdollisimman hyvältä. Tehdään siis toisille mitä toivotaan itselle tehtävän.”
– Pekka Kuusisto

Latosoittojen kamarimusiikkikonserteissa kuullaan kokeneiden kamarimusiikkikonkareiden yhteissoittoa. Esiintymässä ovat  Hanna Hohti, Markus Hohti, Pekka Kuusisto, Tiina Karakorpi ja Emil Holmström.

Liput 27/17€ (7–15v.)

Ohjelma
Thomas Ades: Märchentänze viululle ja pianolle
Amanda Maier: Sonaatti viululle ja pianolle
Jaakko Kuusisto: Play 2 viululle, alttoviululle, sellolle ja pianolle
Claude Debussy: La Mer pianolle nelikätisesti

Hanna_hohti_Teemu_Matsson

Hanna Hohdin taiteellisessa toiminnassa kietoutuu olennaisesti yhteen alttoviulu sekä taiteellinen suunnittelu.
Kaiken toiminnan fokuksessa on monipuolisten ja kiinnostavien esitysten luominen vapaalle taidekentälle. Hannan tämän hetken tärkeimpiä projekteja ovat Helsingin Juhlaviikoilla elokuussa -22 kantaesityksensä saava elektroakustinen soolokonsertti Seidr, 1900-luvun alun englantilaisen kamarimusiikin levyttäminen pianisti Anna Kuvajan kanssa, Kino Soi!-konserttien järjestäminen espoolaisessa funkkisleffateatterissa sekä kamarimuusiikkia ja yhteiskunnallisia puheenvuoroja yhdistävien Kotilo-konserttien organisointi. Hanna Hohdin taiteellista toimintaa ovat taiteilija-apurahoin tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taike sekä Koneen Säätiö.

Kuva: Tuomo Eerikäinen

Markus Hohti_Sakari_Puhakka

Sellisti Markus Hohti on kotonaan niin uuden musiikin parissa, kamarimusiikkifestivaaleilla, barokkisellon ääressä kuin jazzklubin lavalla. Viime aikoina hänen kiinnostuksensa kohteena ovat olleet erityisesti elektroakustinen musiikki ja klassisromanttisen ohjelmiston esittäminen periodisoittimilla. Markus esiintyy aktiivisesti soolona, kamarimuusikkona ja yhtyeittensä defunenemseblen, Uusinta Ensemblen ja Rödberg Trion (Antti Tikkanen, Markus Hohti, Joonas Ahonen) kanssa.

Markuksen aloitteesta syntyi vuonna 2011 Helsingin Musiikkitaloon uuteen musiikkiin keskittyvä KLANG-konserttisarja. Hän vastaa myös Laikun Kaiku -konserttisarjan taiteellisesta suunnittelusta sekä Kino Soi! -konserttisarjan suunnittelusta yhdessä Petja Kainulaisen, Liina-Mari Raivolan ja Hanna Hohdin kanssa. Syksystä 2014 lähtien Markus on toiminut sellonsoiton lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Kuva: Sakari Puhakka

1158_Pekka_Kuusisto_-®FelixBroede_20170119-1

Pekka Kuusiston muusikonura alkoi kolmivuotiaana käynnistyneillä viuluopinnoilla. Lapsuusvuosien opinahjot olivat Itä-Helsingin Musiikkiopisto sekä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus. Sibelius-Akatemin solistisen koulutuksen ovet aukenivat teini-ikäiselle Pekalle, osapuilleen samaan aikaan kun hän muutti Yhdysvaltoihin täydentämään opintojaan Indianan yliopistossa. Tässä vaiheessa kaikki vaikutti vielä melko normaalilta.

Vuonna 1995 napsahti kärkipaikka sekä Kuopion viulukilpailuista että Sibelius-viulukilpailuista, ja kansainvälinen kiertuetoiminta viulistien perusohjelmiston parissa pääsi kunnolla vauhtiin.
Sitten kävi niin että Pekka löysi itseään kekseliäämpää ja monipuolisempaa soittoseuraa konserttimusiikin ulkopuolelta, ja tämä kohtaaminen sai jo lapsuudessa opitun kunnioituksen kaikenlaista musiikkia kohtaan heräämään kokeilevaan kukoistukseen. Seurasi ilmaisun laajeneminen muunmuassa perinnemusiikin, improvisoidun musiikin ja elektronisen musiikin pariin. Elämä musiikin kanssa muuttui entistäkin hauskemmaksi ja kiehtovammaksi, ja noina vauhtivuosina löydetty seikkailuhalu kantaa edelleen. Uusia opittavia asioita löytyy jatkuvasti, kunhan notkuu itseään nokkelampien seurassa.

Kuva: Felix Broede

emil_jukka harju1

Emil Holmström esiintyy solistina ja kamarimuusikkona, yhtyemuusikkona tai lajirajoja rikkovissa tapahtumissa. Häneen törmää säännöllisesti suomalaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa, ja hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Lapin kamariorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan solistina. Holmströmin tämänhetkisiä kiinnostuksen kohteita ovat 1800-luvun flyygelit ja aikamme musiikki koko rikkaudessaan. Uutta musiikkia hän esittää yhtyeissään Uusinta Ensemble ja defunensemble, sekä vieraillessaan Avanti!:ssa. Holmström on tehnyt nauhoituksia ja lukuisia ensilevytyksiä mm. Yleisradiolle ja Alba Recordsille. Opintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemissa Erik. T. Tawaststjernan johdolla täydentäen niitä Pariisissa Marie-Françoise Bucquet’n oppilaana. Hän on myös opiskellut sävellystä Veli-Matti Puumalan oppilaana.

Holmström on aktiviinen tapahtumien järjestäjä ja on ollut mukana suunnittelemassa mm. Klassinen Hietsu -konserttisarjaa ja Ristiveto-festivaalia. Vuodesta 2019 hän on puuhannut Bösendorfer – 1882konserttisarjaa, jossa hän sukeltaa ystävineen 1800-luvun saksalaiseen ohjelmistoon sitä häiriköivin maustein. Holmström on viime vuosina äänittänyt Brahmsin ja Schumannin sonaatteja viulisti Eriikka Maalismaan ja sellisti Markus Hohdin kanssa. Periodisoittimilla äänitetyt levyt ovat keränneet kiitosta Suomessa ja ulkomailla, ja Schumann-levy voitti klassisen musiikin Emma-palkinnon vuonna 2019. Tänä vuonna hän aloitti pestin PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana.
www.emilholmstrom.com

Kuva: Jukka Harju

IMG_00001

Helsinkiläinen pianisti ja musiikin tohtori Tiina Karakorpi esiintyy säännöllisesti solistina ja kamarimuusikkona. Hän on soittanut muun muassa Tapiola Sinfoniettan ja Vatikaanin orkesterin solistina sekä esiintynyt useilla musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Opintojaan hän on täydentänyt myös Tukholmassa Edsbergin kamarimusiikkipainotteisessa koulussa, Roomassa (Accademia Internazionale Musicale di Roma) sekä ECMA:ssa (European Chamber Music Academy).
Kilpailumenestystä hän on saavuttanut muun muassa sijoittumalla vuoden 1997 Maj Lind –pianokilpailussa ja vuonna 2006 Italiassa järjestetyssä Vanna Spadafora –pianokilpailussa.

Karakorpi soittaa säännöllisesti eri kamarimusiikkikokoonpanoissa kuten viulistien Mirka Malmi ja Linda Suolahti kanssa ja KAAÅS-triossa.

Kuva: Matti Kyllönen