Yli rajan
Mäntyniemen kartanon Ladossa
La 9.7. klo 19
”Miten toivoin että valo minuun osuisi
ja että joskus rauha ylle laskeutuisi,
kuinka tuuli, joka silmiin puhaltaisi,
olis hetken hellempi ja hyväilisi.”
Liput 27/17€ (7–15v.)
Henkilökohtaista ja suoraa tulkintaa rajojen ylittämisestä, suorittamisesta, läheisriippuvuudesta ja luopumisesta. Jonna Järnefeltin ja Jukka Nylundin kamarimusiikillisessa esityksessä pohditaan, minkälaisissa hetkissä joudumme ylittämään itsemme. Esityksen laulut ja tekstit kertovat arjen pienistä hetkistä, yllättävistä oivalluksista ja elämän käännekohdista: menettämisestä ja pelkojen kohtaamisesta sekä uuden oppimisesta ja rajoittavista rooleista irtautumisesta. Vaikeat mutta palkitsevat rajanylitykset paljastavat meistä yllättäviä voimia ja mahdollistavat uudet alut.
Käsikirjoitus, laulutekstit: Jonna Järnefelt
Sävellys: Jukka Nylund
Esityksen kesto n. 1 10 min, ei väliaikaa
Esiintyjät
Jonna Järnefelt on näytellyt mm. Lilla Teaternissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa sekä lukuisissa TV-ja elokuvatuotannoissa, kuten Suden hetki, Rikinkeltainen taivas, Ex-Onnelliset, Pääministeri ja Ikitie. Vuonna 2003 Järnefelt julkaisi Jukka Leppilammen kanssa debyyttialbuminsa Aamukahviasetelma ja vuonna 2007 ilmestyi hänen sooloalbuminsa Ensimmäinen suudelma. Keväällä 2022 Järnefeltin voi nähdä muun muassa Tampereen Työväen Teatterin musikaalissa Come From Away.
Jukka Nylund on muusikko, näyttelijä ja ohjaaja joka on tullut tunnetuksi paitsi useista musikaalirooleistaan maamme suurimmissa teattereissa (mm. Helsingin ja Turun kaupunginteatterit, Tampereen Työväen Teatteri) myös laulajana mm. lauluyhtye Rajattoman riveistä. Nylund on myös ohjannut musikaalin Det Perfekta Livet, jonka Suomen kantaesitys Viirus- teatterissa syksyllä 2021 sai loistavat arviot. Nylund on myös ääninäyttelijä ja dubbausohjaaja, viimeisimpänä ohjauksenaan Disneyn uusin animaatiomusikaali Encanto. Hän on säveltänyt useissa teattereissa tällä hetkellä vierailevan ”Baritonien kosto”- musikaalikomedian.
Pekka Kuusiston muusikonura alkoi kolmivuotiaana käynnistyneillä viuluopinnoilla. Lapsuusvuosien opinahjot olivat Itä-Helsingin Musiikkiopisto sekä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus. Sibelius-Akatemin solistisen koulutuksen ovet aukenivat teini-ikäiselle Pekalle, osapuilleen samaan aikaan kun hän muutti Yhdysvaltoihin täydentämään opintojaan Indianan yliopistossa. Tässä vaiheessa kaikki vaikutti vielä melko normaalilta.
Vuonna 1995 napsahti kärkipaikka sekä Kuopion viulukilpailuista että Sibelius-viulukilpailuista, ja kansainvälinen kiertuetoiminta viulistien perusohjelmiston parissa pääsi kunnolla vauhtiin.
Sitten kävi niin, että Pekka löysi itseään kekseliäämpää ja monipuolisempaa soittoseuraa konserttimusiikin ulkopuolelta, ja tämä kohtaaminen sai jo lapsuudessa opitun kunnioituksen kaikenlaista musiikkia kohtaan heräämään kokeilevaan kukoistukseen. Seurasi ilmaisun laajeneminen muunmuassa perinnemusiikin, improvisoidun musiikin ja elektronisen musiikin pariin. Elämä musiikin kanssa muuttui entistäkin hauskemmaksi ja kiehtovammaksi, ja noina vauhtivuosina löydetty seikkailuhalu kantaa edelleen.
Uusia opittavia asioita löytyy jatkuvasti, kunhan notkuu itseään nokkelampien seurassa.
Sellisti Markus Hohti on kotonaan niin uuden musiikin parissa, kamarimusiikkifestivaaleilla, barokkisellon ääressä kuin jazzklubin lavalla. Viime aikoina hänen kiinnostuksensa kohteena ovat olleet erityisesti elektroakustinen musiikki ja klassisromanttisen ohjelmiston esittäminen periodisoittimilla. Markus esiintyy aktiivisesti soolona, kamarimuusikkona ja yhtyeittensä defunenemseblen, Uusinta Ensemblen ja Rödberg Trion (Antti Tikkanen, Markus Hohti, Joonas Ahonen) kanssa.
Markuksen aloitteesta syntyi vuonna 2011 Helsingin Musiikkitaloon uuteen musiikkiin keskittyvä KLANG-konserttisarja. Hän vastaa myös Laikun Kaiku -konserttisarjan taiteellisesta suunnittelusta sekä Kino Soi! -konserttisarjan suunnittelusta yhdessä Petja Kainulaisen, Liina-Mari Raivolan ja Hanna Hohdin kanssa. Syksystä 2014 lähtien Markus on toiminut sellonsoiton lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa.