Latosoitot 2024

Mäntyniemen kartanon Latosoitot
13.–14.7.2024

Mäntyniemen kartanon Lato soi jälleen tunteikkaasti, herkästi ja voimallisesti!

Ladossa kuullaan kaksi upeaa konserttia, joita tähdittävät Pekka Kuusisto, Emma Salokoski ja Jarmo Saari. Konsertteja ennen yleisöllä on mahdollisuus myös tutustua kartanon historiaan ja päärakennukseen opastetulla historiakierroksella. Tutustu ohjelmaan ja hanki lippusi nyt!

Huom! Olemme saaneet Latoon lisää paikkoja ja lisälippuja on vapautettu myyntiin!

PEKKA KUUSISTO
Kaikuja perinteestä

Pekka Kuusiston soittama konsertti perustuu ilmajokisen Samuel Rinda-Nickolan (1763-1818) muistiinmerkitsemiin pelimannisävelmiin. Varsinaista perinneviulismia ei tässä tilaisuudessa kuitenkaan kuulla. Sen sijaan patterikäyttöinen viulu sekä muut elektroniset instrumentit laajentavat Rinda-Nickolan sävelmät täyttämään koko ladon, ja yleisö saa kokea kelluvansa suomalaisen perinnemusiikkiaarteiston sisällä. Konsertin mehevästä äänisuunnittelusta vastaa Teemu Korpipää.

Kesto noin 60 min, ei väliaikaa. 

Kuva: Bård Gundersen

Pekka Kuusiston muusikonura alkoi kolmivuotiaana käynnistyneillä viuluopinnoilla. Lapsuusvuosien opinahjot olivat Itä-Helsingin Musiikkiopisto sekä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus. Sibelius-Akatemin solistisen koulutuksen ovet aukenivat teini-ikäiselle Pekalle, osapuilleen samaan aikaan kun hän muutti Yhdysvaltoihin täydentämään opintojaan Indianan yliopistossa. Tässä vaiheessa kaikki vaikutti vielä melko normaalilta.

Vuonna 1995 napsahti kärkipaikka sekä Kuopion viulukilpailuista että Sibelius-viulukilpailuista, ja kansainvälinen kiertuetoiminta viulistien perusohjelmiston parissa pääsi kunnolla vauhtiin.
Sitten kävi niin, että Pekka löysi itseään kekseliäämpää ja monipuolisempaa soittoseuraa konserttimusiikin ulkopuolelta, ja tämä kohtaaminen sai jo lapsuudessa opitun kunnioituksen kaikenlaista musiikkia kohtaan heräämään kokeilevaan kukoistukseen. Seurasi ilmaisun laajeneminen muunmuassa perinnemusiikin, improvisoidun musiikin ja elektronisen musiikin pariin. Elämä musiikin kanssa muuttui entistäkin hauskemmaksi ja kiehtovammaksi, ja noina vauhtivuosina löydetty seikkailuhalu kantaa edelleen. Uusia opittavia asioita löytyy jatkuvasti, kunhan notkuu itseään nokkelampien seurassa.

EMMA SALOKOSKI & JARMO SAARI
Viileässä virrassa

Monipuoliset ja arvostetut artistit Emma Salokoski & Jarmo Saari julkaisivat huolitellun ja tyylikkään Viileässä virrassa albumin keväällä 2023. Albumin kappaleet koostuvat täysin uusista lauluista, sekä ennakkoluulottomista uudelleensovituksista ja muutamasta ikisuosikista.

Konsertissa Emman kuulas laulu saa alleen vahvan pohjan kitaristi Jarmo Saaren rikkaasta ja värikkäästä soitosta. Yhdessä nämä musiikin moniottelijat ovat enemmän kuin osiensa summa!

Kesto n. 1 h 50 min, konsertissa on väliaika.

Kuva: Sakari Röyskö

Emma Salokoski on tehnyt monipuolista uraa laulajana vuodesta 1998. Hän säveltää ja sanoittaa usein laulunsa, ja hänen musiikkiaan on myös esitetty useissa teatteri- ja tanssiproduktioissa.

Vuonna 2006 Salokoski valittiin vuoden naissolistiksi Emma-gaalassa. Emma Salokoski Ensemblen albumi ”Kaksi mannerta” on myynyt kultaa, ja vuonna 2010 julkaistun kappaleen ”Veden alla” -videota on katsottu YouTubessa yli neljä miljoonaa kertaa. Salokoski on tehnyt mittavan uran myös jazzmusiikin parissa. Lisäksi Salokoski toimii kuoronjohtajana, ja vetää omaa kuoroaan nimeltä “Emma Salokoski Voices” sekä työskentelee kuoronvalmentajana ja äänenkäyttöcoachina. Hän on erikoistunut rytmimusiikin kuoronjohtoon opiskellessaan Royal Academy of Music Aalborgissa Tanskassa.

Emma on toiminut taiteen piirissä useissa poikkitaiteellisissa projekteissa, mm. säveltänyt musiikkia tanssiteoksiin, esiintynyt tanssiteoksissa, tehnyt kuvataidetta ja ohjannut musiikkiteatteria. Hän on myös esiintynyt maamme eturivin muusikoiden kanssa ympäri Suomea ja ulkomailla. Hän on ollut solistina niin UMO:n kuin sinfoniaorkestereiden kanssa, ja nähnyt myös rock-festivaalien vellovia yleisömassoja mm. Don Johnson Big Bandin riveissä.

Vuonna 2021 Emma palkittiin Vantaan taiteilijapalkinnolla.

Säveltäjä-muusikko Jarmo Saarelle musiikki on vuorovaikutusta, rakkautta, seikkailua ja uteliasta riskienottoa. Tämä omaleimainen kitaristi luo kuulaita äänimaailmoja sähkökitaralla ja ihmisäänellä sekä erilaisilla harvinaisilla instrumenteilla kuten thereminillä, barokkisellolla ja lasiharpulla. Hänen visuaalinen sävellystyylinsä kuuluu myös hänen elokuviin, teatteriin, nykytanssiin ja televisioon tekemissään sävellyksissä.

Yli kolmessakymmenessä maassa ja sadalla albumilla esiintyneelle muusikko-säveltäjä-tuottajalle myönnettiin Suomi-palkinto vuonna 2012 taiteellisesta toiminnasta. Taiteilijana hän kokee velvollisuudekseen sukeltaa aina syvemmälle ja kurottaa yhä korkeammalle vaaroista välittämättä, joka hetkestä nauttien. Jarmo Saari onkin todellinen uuden polven käsityöläinen, joka työskentelee jalat maassa, kädet mullassa ja pää pilvissä, suuntana ulkoavaruus.

Historiakierrokset

Latosoittojen yhteydessä järjestetään kaksi opastettua historiakierrosta kartanon päärakennukseen. Kierroksella tutustutaan kartanon historiaan 1760-luvulta nykypäivään. Kierroksen kesto n. 60 min.

La 13.7. klo 16.30
Su 14.7. klo 16.30

Liput 13 € vain ennakkoon verkkokaupasta.

Latokahvila

Konserttien yhteydessä palvelee Kesälahden kulttuuriseuran  latokahvila. Tarjolla on kahvia, teetä ja kahvileipää. Kahvila aukeaa tuntia ennen konserttia. Maksuvälineenä käy käteinen ja kortti. 

Saapuminen Mäntyniemeen

Konsertit järjestetään Mäntyniemen kartanon Ladossa (Salaneuvoksentie 1, 59800 Kesälahti). Kesälahden keskustasta pääset paikalle helposti pyörällä tai leppoisasti kävellen. Jos saavut autolla, pysäköithän kartanolla merkityille paikoille. Helsinki-Joensuu-juna pysähtyy Kesälahdella kuudesti päivässä, joten matka taittuu raiteitakin pitkin hyvin mukavasti!

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Kesälahden kulttuuriseura